ZDRAVA BUČNA JUHA V SKUPINI ZAJČKI

V skupini »Zajčki«, 2 do 3 leta starih otrok smo skozi različne dejavnosti spoznavali, kako pomembna je zdrava prehrana in kako pomembno je gibanje. Ob sprehodih po okoliških njivah in vrtovih, opisovanju vrtnin, jesenskih plodov, se nam je porodila ideja, da si tudi sami lahko pripravimo zdravo in hranljivo bučno juho. Otroci in starši so neutrudno prinašali jesenske plodove; kaki, kostanj, žižole, želod, buče. Najprej smo naredili načrt, kaj vse potrebujemo za juho. Otroci so aktivno sodelovali, deževale so ideja, katere sestavine potrebujemo. Naslednji dan smo imeli na mizi bučo, čebulo, česen, sol, olje. Bučo smo najprej očistili, jo narezali na majhne koščke, nato smo narezali tudi čebulo in česen. Vsi otroci so sodelovali. Ob lupljenju in rezanju čebule so tekle solze, vendar so vztrajali in na koncu veselo stresli čebulo in česen v lonec. Dišalo je daleč naokrog in vsi smo nestrpno čakali, da bo juha kuhana. Za kosilo smo pojedli zvrhan lonec bučne juhe. Prav vsi otroci so pokusili juho, tudi tisti, katerim zelenjava ne diši preveč. Bučna juha je bila le konec naše zanimive dogodivščine, saj je bila prehojena pot, zanimiva, poučna, zabavna in nenazadnje vse kar šteje je znanje, ki bo bogatila njihovo prihodnost.

Andreja Horvat in Martina Dekorti

 

 

 



Nazaj na novice