TRADICIONALO SLOVENSKO KOSILO IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK – MEDENI ZAJTRK

V našem vrtcu smo že 11. leto izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk. Kot vsako leto do sedaj, smo obeležili – Dan slovenske hrane in projekt TSZ – medeni zajtrk, tretji petek v mesecu novembru. Letos je ta potekal 19. novembra 2021 pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan«. Na ta dan smo vsi otroci in zaposleni, uživali domača živila iz lokalnih kmetij: kruh, maslo, med, mleko, jabolko. Projekt je prinesel dve osnovni sporočili. Poudaril je pomen sestavljanja jedilnikov z lokalnimi sestavinami in pomen rednega zajtrkovanja.

Letos so nas organizatorji v sklopu projekta TSZ prvič povabili, da smo se dan pred izvedbo slovenske hrane pridružili tudi vseslovenski akciji s pripravo tradicionalnega slovenskega kosila. Naše kuharice so nam v ta namen skuhale istrsko domačo jed bobiče.

Strokovni delavci se zavedamo, da imamo pomembno vlogo pri spodbujanju otrok k uživanja zajtrka. Želimo si, da bi ta postala njihova zdrava navada, ki bi jo osvojili že v zgodnjem otroštvu ob tem pa osvojili  tudi kulturo uživanja obrokov.

Ne samo v petek, temveč skozi cel teden so v ta namen po skupinah potekale mnoge različne dejavnosti.

 

Vemo, da je posredno cilj projekta povezati kmetije in vrtce, da bi vzpostavili čim krajšo pot hrane od kmetove njive do naše mize in da hrana tako ohrani več vitaminov in mineralov, predvsem pa svoj naraven okus. Za zajtrk je to še posebej pomembno, saj predstavlja prvi obrok v dnevu, zato je pomembno, da izberemo kakovostno in hranilno bogate sestavine.

Zapisala:

Snežana AnđelNazaj na novice