EVROPSKI TEDEN ZMANJŠEVANJA ODPADKOV

V vrtcu Morje Lucija smo v tednu od 20 – 26 .novembra obeležili evropski teden zmanjševanja odpadkov, tekom katerega smo z različnimi dejavnostmi prispevali k izboljšanju našega okolja.

Teden smo začeli s čistilno akcijo, »Naj naše igrišče ne bo eno veliko smetišče« ter skupnimi močmi očistili vrtčevska igrišča v centralnem vrtcu ter obeh enotah.

Nato pa smo tekom tedna zbirali raznovrsten odpadni material in izvedli delavnice pod motom: »Namesto, da grem v koš, me znova uporabil boš«. Iz nabranih materialov smo z malo domišljije in ustvarjalnosti izdelali glasbila, didaktične igre, ptičje hišice ter različne umetnine. Največja med njimi je bila seveda hobotnica iz plastenk; na niti smo natikali raznobarvne plastenke, te pa nato pritrdili na hobotničino glavo. Tako se je čez celo igrišče raztezala orjaška barvna hobotnica narejena iz odpadnega materiala. V enoti Ježek pa so na pobudo otrok naredili iz časopisnega papirja in tulcev velikega ježka. Ta sedaj krasi vhod vrtca.

Prav tako je tekom tedna potekala zbiralna akcija igrač, ki smo jo poimenovali: »Namesto na smetišče otroke igrača obišče«. Otroci starejših skupin so iz kartonskih škatel naredili omarice, v katere smo zbirali rabljene igrače. Te smo nato podarili Rdečemu križu Slovenje.

Z vsemi dejavnostmi in akcijami smo v vrtcu Morje omogočili ponovno uporabo igrač in drugih dobrin, s čimer smo prispevali k zmanjševanju pretirane potrošnje in z njo povezanih odpadkov ter ohranjanju zdravega okolja. To, naj bo naše vodilo tudi v prihodnje.

 

Zapisali vzgojiteljici Snežana Anđel in Roberta Peterlin

 

 Nazaj na novice