Živ-žav na valovih morja

1 vrtec, 3 enote, 16 skupin, 250 otrok in neskončno doživetij, vsa pa podpisana s kakovostnim načinom dela in življenja v rosni dobi odraščanja. Sodobne smernice vzgoje in izobraževanja je strokovno osebje vrtca namreč vzelo za svoje in temu prilagodilo način življenja v vrtcu. Odlikujeta jih certifikata EKO listina in Evropska točka za nadarjene. A ne leto … skrb posvečajo celo tistim, ki v vrtec sploh še niso vstopili. Preverite zakaj!

Že nekaj let je vrtec vključen v projekt EKO VRTEC, ki je projekt mednarodnega združenja za okoljevarstveno izobraževanje. Gre za program, ki uvaja načrtno in celostno okoljsko vzgojo, z njim pa se gradijo vrednote za odgovoren način našega bivanja na tem planetu. V delo EKO vrtca so vključeni vsi delavci, otroci, starši ter okolica. To je šola za življenje. Bogati čustvene vezi otroka do narave. Uči ga spoštovati drugačnosti in ceniti naravne dobrine.

Vrtčevsko EKO delo poteka na različnih nivojih, vse od odnosa otrok do živali, do zdravega načina življenja in prehranjevanja ter skrbnega ravnanja z odpadki. »Naš vrtec je iz dneva v dan bolj ekološki. Vsi otroci in zaposleni pridno ločujemo papir, plastiko in biološke odpadke. Velik poudarek dajemo zdravem načinu življenja, zato se veliko zadržujemo zunaj, hodimo na sprehode, jemo več sadja in zelenjave, skrbimo za svojo osebno higieno. Vsemu temu redno dodajamo različne zbiralne akcije, pri čemer nam še kako prav pride dragocena pomoč staršev,« pojasni ravnateljica Leonora Drgan.

Ob bok jim je stopila tudi lokalna skupnost. Podjetje Okolje Piran je vrtcu namreč podarilo kompostnike, kjer pridno hranijo odpadno zelenjavo iz kuhinje ter veje in travo z vrtčevskega dvorišča.

»Poleg navedenega se v vrtcu zelo dobro zavedamo, da je predšolsko obdobje najbolj občutljivo za razvoj možganov, zato poskušamo zagotavljati otrokom čimbolj varno, spodbudno, ustvarjalno in igrivo okolje, da lahko optimalno razvijajo svoje potenciale,« o drugi prepoznavni lastnosti vrtca spregovori Drganova.

Menijo, da je bilo na področju nadarjenih otrok narejeno premalo, zato so se odločili za program, ki razvija intelektualne sposobnosti vseh otrok. »Program torej ni namenjen le nadarjenim, temveč celotni populaciji. Res pa je, da s programom največ pridobijo nadarjeni.«

V okviru razvoja evropske mreže za nadarjene so zato prejeli certifikat, saj je bilo njihovo delo prepoznano kot pomembno na področju spodbujanja razvoja nadarjenih. Vsled zastavljenemu cilju so gibalno-igralne dejavnosti v vrtcu načrtovali tako, da čimbolj smiselno povezujejo različne otrokove izkušnje iz njegovega vsakdana, ki so uporabne na različnih področjih vrtčevskih dejavnosti (gibanje, jezik, narava, družba, matematika…).

»Radi se učijo, saj se ves čas ‘igrajo’. Izmišljajo si nove igre, znajo povezovati vsebine ter si želijo še več novih izkušenj,« pove Drganova in nadaljuje, da so na vsem navdušeni tudi starši, saj igre lahko izvajajo tudi doma.

Ob predpostavki, da se kar 75 odstotkov sinaps razvije do 6. leta starosti, je vprašanje kakovostnega dela v zgodnjem otroštvu še kako na mestu. Svoje prispeva tudi digitalna doba, ki že zelo majhne otroke ukaluplja v omejeni svet digitalnih medijev. »Zato je dober vrtec še kako pomemben, zlasti za otroke iz socialno šibkega okolja,« je misli sklenila Drganova.

Ne nazadnje Morje z morjem rojeva sveže, zdrave, iskrive misli, ki dnevno polnijo njihove igralnice!

 

IGRALNE URICE za otroke od 8. meseca do 3. leta, ki še niso vključeni v vrtec. Pogoj je prisotnost staršev!  KJE? V igralnici – vhod 2. jasli, traja 45 minut, udeležba je brezplačna.

NASLEDNJI TERMINI: 3.4.2017 (17,00) in 8.5.2017 (17,00)Nazaj na novice