Dan očetov ali kako smo razveselili svoje očete

Da si očetje zaslužijo svoj dan, so se strinjali tudi otroci skupine  Zvezdice, enote Ježek vrtca Morje. Zato smo zanje pripravili prav posebno druženje. Pri pripravi in izvedbi tega posebnega druženja so nam pomagale različne institucije in njeni zaposleni: GEPŠ Piran (Sonja Bizjak, Rok Sorta), Pomorski muzej Sergej Mašera Piran (razstavišče Monfort, Uroš Hribar, Matjaž Kljun), Obalne galerije Piran (prostor za sodobno umetnost Monfort), Fakulteta za pomorstvo in promet (Vid) in Jadralni klub Pirat (g. Morgan).

Posebno druženje je bilo v torek, 16. maja. Otroci skupine Zvezdice so se tega dne skupaj s svojimi očeti zbrali v prostorih za sodobno umetnost Monfort. S pripravljenim glasbenim in plesnim nastopom so otroci  opevali svoje očete. Sledil je ples z očeti. Ti so bili plesno zelo razpoloženi. V prostorih za sodobno umetnost sta se nam kmalu pridružila dijaka Gimnazije, elektro in pomorske šole, Klemen in Tim.  Z otroki sta delila svoje izkušnje in znanje o morju in ladjah, zastavila sta jim več ugank, povezanih z  morjem. Otroke sta povabila na ogled v razstavišče Monfort, kjer hranijo zbirko tradicionalnega ladjedelništva in vodnih športov. Kustos Uroš Hribar  je otrokom razkazal muzej, v njem različna plovila, način gradnje ladij in  uporabljene pripomočke za gradnjo. Ob slikah pomorskega krsta jim je predstavil ta dogodek, pomemben  za dijake prvega letnika pomorske šole. Otroci so se skupaj z očeti razdelili v dve skupini. Prva skupina je z akvareli barvala rožo vetrov, druga skupina je s pomočjo daljinske naprave usmerjala jadrnico po morju. Izdelana je bila v modelarskemu krožku v Piranu. Pri vodenju jim je pomagal Aleks, dijak Gimnazije, elektro in pomorske šole. Skupini sta se nato zamenjali.

Veseli in obogateni z novimi znanji in izkušnjami smo se odpravili do malega pristanišča pred Fakulteto za pomorstvo in promet,  kjer sta zasidrani učni ladji na vesla. Tam so nas pričakali dijaki, študentje, profesor GEPŠ Piran in Fakultete za pomorstvo in promet. Lina Sorta, ki obiskuje jadralno šolo Pirat, in dijaka Klemen in Tim so otroke seznanili s pravili primernega in varnega obnašanja na ladji. Z obnovitvijo pravil obnašanja na morju so otroci pokazali pripravljenost, da stopijo na ladjo in skupaj z očeti veslajo po zalivu. S poznavanjem pravil so si zaslužili prave mornarske čepice z imeni. Pred tem so si nadeli varnostne jopiče. Tako opremljeni in usposobljeni smo se odpravili na vožnjo po zalivu. Vsi veseli so se otroci preizkusili v veslanju skupaj z očeti in ugotovili, da je veslanje prijetno, a tudi naporno. Podobnega mnenja so bili tudi očetje, saj je za večino bila to prva tovrstna izkušnja.

Ob zaključku našega srečanja smo se zahvali vsem, ki so nam omogočili izvedbo praznovanja očetovega dne. Njihovo sodelovanje jim je omogočilo, da so otroci preživeli lepo in poučno popoldne skupaj s svojimi očeti.

Ob zaključku so otroci očetom podarili portrete, na katerih so jih upodobili, in dodali  pesem T. Pavčka MOJ TATA.

Medgeneracijsko druženje otrok, staršev, dijakov, študentov, dedkov bogati vsakdan vseh udeležencev. Rečemo lahko, da se je ta dan združila vsa lepota življenja v mavrico. Vsaka generacija predstavlja eno barvo, skupaj pa tvorijo čudovito mavrico življenja.

Izvedba praznovanja očetovega dne je pokazala, kaj lahko naredimo, če stopijo skupaj institucije enega mesta. S takšnim sodelovanjem smo omogočili tkanje vezi med generacijami,  prenos vrednot, znanj na najmlajše. Spoznavanje tradicionalnega ladjedelništva pa skrbi za ohranjanje kulturne dediščine tega področja.

 

Da je druženje bilo tako uspešno, se moramo zahvaliti tudi očetom, bratu in nonu. Hvala, da ste si vzeli čas in skupaj s svojimi otroki preživeli to čudovito popoldne.Nazaj na novice